akció

18 000 ft felett ingyenes a kiszállítás

backgroundImage

Mozgás, ahogy neked jó: kezdő edzés tippek

2024. 07. 02.

A sportolás fárasztó, nehéz és egyébként sincs időnk rá – szoktuk sokszor mondani. Valójában azonban csak elkezdeni nehéz, pár szempont figyelembevételével a mozgás hamar örömmé válhat, ráadásul rendkívül jótékony hatással van a testi-lelki egészségünkre. Talán te is úgy érzed, kevés az időd, energiád, vagy egyszerűen nem tudod, hogyan kezdj neki. Nos, ez a cikk éppen neked szól! Olvasd el, hogyan válhat a sport az életed szerves részévé, hogyan találhatsz motivációt és hogyan építhetsz fel egy

fenntartható, kezdő edzésprogramot

. Kezdjük is!

A sportolás bizonyított előnyei

A

rendszeres testmozgás

elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, javítja az állóképességet és erősíti az izmokat. Emellett csökkenti a stresszt, javítja a mentális egészséget, és segít a testsúly szabályozásában. A fizikai aktivitás serkenti az endorfinok termelődését, ami jobb közérzetet biztosít, és hozzájárul a jobb alvásminőséghez.


Jól hangzik, nem? Akkor is, ha “csak” heti 2-3 alkalommal végzünk akár 20-30 perc testmozgást, már rengeteget teszünk a közérzetünk, az egészségünk és így összességében az életminőségünk érdekében.

Azonban, aki egyszer elkezdi, az ritkán áll meg itt: hamar kiderül, hogy ennél több is belefér a mindennapokba. Hogyan lehet ehhez megtalálni a motivációt és rendszeres szokásokat kialakítani?

A rendszeresség kialakítása egyszerűbb, mint gondolnád

A rendszeres mozgás pozitív hatásai.jpg

Megfelelő mozgásforma

Az első és legfontosabb, hogy megtaláld a számodra kedvező mozgásformát. Van, akinél a futás működik, más inkább kerékpározni, jógázni szeret vagy éppen konditerembe járni. Minden mozgás jó és sokkal könnyebb beépíteni a mindennapokba, ha élvezed, ezért érdemes kísérletezni, több félét kipróbálni. A kezdők számára viszont olyan sportot ajánlott választani, ahol kicsi a kockázata a sérülésnek: pl. gyaloglás vagy úszás.

Kezdd kicsiben!

A legfontosabb a fokozatosság. Senki nem fog tudni két hónap alatt lefutni egy maratont, vagy egyből 2-3 órát edzeni. Ráadásul erre sokkal nehezebb megtalálni az időt is eleinte és szinte garantáltan csak rossz élményeket fogsz szerezni. Ha fokozatosan emeled a mozgásra szánt időt, akkor elég hamar látni fogod, hogy egyre többet bírsz és alig várod a következő alkalmat.

Mert megérdemled

Érdemes a mozgás után valamivel megjutalmazni magadat. Ez lehet egy rész a kedvenc sorozatodból, vagy éppen valami finomság is, de fontos, hogy ne tegyél keresztbe az elvégzett munkának, érdemes egészséges alternatívákat keresni, mint például egy

finom fehérjeszelet

vagy egy

krémes rostpuding

.

Célok és motiváció

Érdemes átgondolni, hogy mi motivál. Szeretnél lefogyni? Aktívabb életet szeretnél? Szeretnél néha kikapcsolni és lefárasztani magad? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet abban is, hogy milyen mozgásformát válassz. Fontos az is, hogy kitűzz magad elé távlati célokat, de tudd: ezek elérése idő, ne siettesd, haladj lépésről lépésre.

Az utat nézd!

Kövesd figyelemmel az átváltozást! Akár azzal, hogy rendszeresen mérlegre állsz, vagy éppen figyeled, hogy mennyivel tudsz többet mozogni, mint az előző héten. De akár olyan apróságokat is érdemes vizsgálni, mint hogy hány lépcsőt tudsz kifulladás nélkül megmászni.

Társas sport előnyei.jpg

Társakkal minden jobb

Az egyik legnagyobb motivációt az jelenti, ha nem vagy egyedül. Ma már rengeteg online közösséghez is csatlakozhatsz, ahol látod mások teljesítményét és megoszthatod a sajátodat. Keress valakit, akivel egymást motiváljátok! 🙂

Ne hagyd ki a pihenést és regenerációt!

Fontos, hogy ne erőltesd túl magad, ezért kell rendszeresen sportolni és fokozatosan emelni a szintet. Kulcskérdés a megfelelő minőségű alvás is, hogy kipihent legyél és edzésre kész, illetve lehetőséget nyújts a szervezetednek a regenerációra.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segít az étvágyunk kontrollálásában is, amivel könnyebben elkerülheted a napközbeni folyamatos nassolást, ami a rendszeres testmozgás hatásai ellen dolgozik. A felnőtt szervezet napi alvásigénye 7-9 óra.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Könnyen előfordulhat, hogy a kiegyensúlyozott étrend hiányában hiába mozogsz rendszeresen, nem vagy képes lefogyni, vagy éppen nem izmosodsz. Ennek egyik oka lehet, ha nem fogyasztasz elég

fehérjét

, ami jelentős szerepet játszik az izmok regenerációjában és építésében. Növényi étrendet folytatsz? Neked fejlesztettük ki

vegán fehérje

- és

rosttartalmú étrend-kiegészítőinket

!

Csomagban

jobban megéri!

A rendszeres testmozgás kialakításában segíthetnek az olyan programok is, mint a

Luxoya Way of Life

, amely 12 héten keresztül nyújt útmutatást és támogatást arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan érdemes enned, mennyit kell mozogni és pihenni.

Kapcsolódó cikkek