akció

18 000 ft felett ingyenes a kiszállítás

backgroundImage

Időablakos táplálkozás

2024. 04. 29.

Talán hallottál az újnak azért nem nevezhető, diétás megközelítésről, az “Időablakos Táplálkozásról”, angolul “Time Restricted Feeding”-ről. A gondolat, hogy a napi étkezéseinket szorítsuk egy rövidebb időkeretbe, egyáltalán nem új. Nem kell messzire visszanyúlni az időben, hiszen már nagyszüleinknél is tipikusan ezt az étkezési mintázatot figyelhettük meg. Reggeli 7-kor vacsora 5-6 óra körül, és utána a spájz ajtaja bezárult. Bár ők még nem hallottak a fiziológioáról, az inzulin-glükagon tengelyről és a cirkadián ritmusról, tapasztalati úton tudták hogy ez az egészséges élet egyik titka. Nézzük meg, milyen érvek támasztják alá az időkeret alkalmazását a táplálkozásban!

  1. Nem csak szervezetünk egészének van egy természetes napi bioritmusa, hanem az egyes szervek és szövetek is rendelkeznek önálló napi aktivitási ritmussal. A máj inzulin érzékenysége napszakosan ingadozik. Az izmok cukor felvétele úgyszintén. A sejtek zsírégető képességének is van egy napi minimuma és maximuma, de a hasnyálmirigy is hasonló napszakos aktivitási ritmust követ. A sejtek egyszerűen nem szeretnek egész nap maximumon pörögni, mindegyiknek szüksége van pihenőkre és regenerációra. Ha kora reggeltől késő éjszakáig eszünk, akkor pont úgy bánunk sejtjeinkkel, mint a bányában a rabszolgákkal. Ha nem adjuk meg nekik a szükséges pihenőt és regenerációs lehetőséget, akkor működésük romlani fog.
  2. Kutatások tömege igazolja, hogy az időben korlátozott étkezéssel egyszerűen kevesebb kalóriát viszünk be. Senki sem eszik nagyobb reggelit csak azért, mert este 9-kor már nem vacsorázott. Jól látható, hogy az este 10 óra utáni tévénézés általában valamilyen nassolással párosul, így olyan kalóriát viszünk nem, amit terveztünk.
  3. Étkezés során szervezetünkben inzulin szabadul fel, ami egy “tároló hormon”, azaz fokozza a bevitt tápanyagok raktározását. Étkezések között és éjjel, az éhgyomri időszakban az inzulinnal ellentétes hatású glükagon termelődik, mely egy mobilizációs hormon. Szerepe a tárolt energia, tehát legfőképpen a zsírok felszabadítása és elégetése. A sztárok körében népszerű fogyasztó injekciók a glükagon hatásának utánzásával érnek el fogyást. Nem lesz szükségünk ilyen gyógyszeres beavatkozásra, ha hagyunk időt saját szervezetünknek, hogy megtermelje a fogyasztó hatású hormonját, a glükagont. Az étkezési időkeret szűkítésével egyszerűen több időt tölt szervezetünk éhgyomri állapotban, így több fogyasztó hatású glükagont termelünk.
  4. A bonyolult étrendeket, különleges ételeken alapuló diétákat, speciális megszorításokat nehéz betartani, így könnyen hibázunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél egyszerűbb vezérlő elv mentén érünk el kalória bevitel csökkenést, annál hatékonyabban tartható a diéta. Az időablakos étkezés ennek egyik kitűnő példája.

Kapcsolódó cikkek